Olej CBD do jedzenia i picia?

 

Istnieje wiele metod spożywania produktów CBD, w zależności od preferencji i stylu, smak surowego oleju CBD może wydać się nieprzyjemny, a przy napiętym trybie życia możemy zapomnieć o przyjęciu go w trakcie dnia. Wystarczy, że dołączysz do swojej rutyny wygodny i naturalny sposób jakim jest dodawanie olejków CBD do jedzenia i picia. Wystarczy wlać olejek Green Out czy inny olej CBD z nasion konopi w celu uzyskania pożądanych rezultatów. 

 

Zalety gotowania z olejem CBD

 

  • Olej CBD idealnie pasuje do świeżych produktów jak sałatki czy smoothie
  • Komfortowe, wygodne, proste
  • Ukrywa naturalny smak oleju CBD

 

Wady gotowania z olejem CBD

 

  • Oleju CBD nie można bezpośrednio podgrzewać
  • Początkowy efekt działania może wystąpić relatywnie później
  • Najlepiej sprawdza się w przepisach zawierających zdrowe tłuszcze

 

Jak używać oleju CBD w kuchni?

 

Istnieje wiele sposobów podawania oleju CBD do codziennych przepisów. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wcielenie produktów CBD do swojej kuchni. 

 

Napoje

 

Bez najmniejszych problemów możesz dodać CBD do smoothie. To idealny sposób na wprowadzenie kannabidiolu do swojej codziennej rutyny. Intensywny smak banana czy mango zamaskuje naturalny posmak oleju CBD. Dzięki blendowaniu składników nie ma możliwości na jakąkolwiek utratę CBD. Co więcej smoothie to bardzo ekonomiczna i zdrowa forma posiłku. 

 

Dania główne 

 

Zapomnij o tym, że jesteś w stanie cokolwiek usmażyć na oleju CBD. Większość oleju zostanie na dnie patelni, a dodatkowo CBD utraci swoje właściwości w wyniku ciepła i parowania. Zamiast tego wykorzystaj olej do polania dania głównego czy innej gorącej potrawy. 

 

Pieczenie

 

Olej CBD można wykorzystać do pieczenia. Należy jednak pamiętać aby nie przekraczać 150 ° C, w przeciwnym razie, CBD zacznie tracić potencjał. Podczas pieczenia, trzymaj się poniżej tego progu, a dzięki temu CBD połączy się z twoimi wypiekami. Pamiętaj, że wykorzystując odpowiednie miarki w precyzyjny sposób możemy odmierzyć idealne proporcje dla naszego przepisu.  

 

Dania chłodne 

 

Nie ma nic prostszego niż sałatka i dodanie odrobiny oleju CBD. Polewając sałatkę olejem CBD nie narażasz się na jakiekolwiek utraty walorów smakowych czy zdrowotnych. Polecamy wykorzystać kawałek sałaty lub pieczywa do zebrania tego co pozostanie na dnie talerza. Olej CBD będzie też idealnym dressingiem do wszelakich sałatek i innych potraw na zimno. 

 

Wskazówki dla początkujących kucharzy

 

W kuchni najważniejszym jest eksperymentowanie i dobra zabawa. Podczas gotowania pamiętaj jednak o kilku niżej zebranych radach. 

 

Wykorzystuj wysokiej jakości produkty CBD 

 

Procesy w wyniku których powstają produkty CBD wymagają zaawansowanych działań. Dzięki temu wiadomo jakie związki czy dodatki produkt końcowy zawiera. Jeśli zamierzasz wykorzystać olej CBD do gotowania wybierz sprawdzonego producenta jak Dutch Therapy.

 

Podgrzewanie oleju CBD

 

Wysokie temperatury podczas gotowania niszczą działanie olejków CBD. Pamiętaj jednak, że nie oznacza to konieczności rezygnowania z CBD w ulubionych gorących potrawach. 

 

Wysoka zawartość zdrowych tłuszczy 

 

Kannabidiol łatwo wiąże się z tłuszczami. Poprawia on szybkość wchłaniania. Jeśli planujesz wykorzystać olej CBD do gotowania to najlepiej sprawdzi się on w przepisach, które wykorzystują zdrowe tłuszcze, tj. kokos, awokado, jogurt czy ryby. 

 

Jaka jest właściwa dawka oleju CBD do gotowania?

 

Jeśli brak Ci doświadczenia w gotowaniu z olejem CBD to staraj się wykorzystać ilość zbliżoną do tej, którą przyjąłbyś zwykle w ciągu dnia. Zazwyczaj wystarczą 3-4 krople.

0